Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΓΑΛΑ ΠΙΝΕΤΕ;


Το γάλα είναι η πιο πλήρης τροφή που υπάρχει στην φύση αναμφισβήτητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι αποτελεί μοναδική τροφή για τα νεογέννητα και τα βρέφη και πολύ βασικό τρόφιμο στη παιδική ηλικία καθώς βοηθά στην ανάπτυξη των οστών καθώς αποτελεί άριστη πηγή ασβεστίου. Καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, θα πρέπει να το εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μιας και δρα ενάντια στην παχυσαρκία τον διαβήτη και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν διάφορα είδη γάλακτος, ποιο όμως είναι το καταλληλότερο και τι είναι αυτό που τα διαφοροποιεί μεταξύ τους; Για να καταστραφούν οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο γάλα χρησιμοποιείτε μια θερμική επεξεργασία η οποία ανάλογα με την έντασή της καθορίζει και την διάρκεια ζωής του γάλακτος. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία <φρέσκο γάλα> είναι μόνο εκείνο το οποίο έχει υποστεί παστερίωση.  Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα πρέπει να έχει  επεξεργαστεί σε  71,7 °C για 15 δευτερόλεπτα. Έχει διάρκεια ζωής τρεις έως πέντε ημέρες στο ψυγείο. Το πλεονέκτημά του είναι ότι με την επεξεργασία αυτή μειώνετε η χαρακτηριστική οσμή του γάλακτος οπότε είναι πιο ευχάριστο στον καταναλωτή. Στην ετικέτα του αναφέρετε ως <φρέσκο παστεριωμένο γάλα>. Υπάρχει όμως και το γάλα υψηλής παστερίωσης, το οποίο έχει υποστεί θερμική επεξεργασία στους +110οC έως +127οC και στη συσκευασία αναγράφονται οι λέξεις <Γάλα Υψηλής Παστερίωσης>. Το γάλα αυτό διατηρείτε στο ψυγείο για 20 – 30 ημέρες. Η προσπάθεια για μακρόχρονη συντήρηση του γάλακτος και παράλληλα η διατήρηση των θρεπτικών συστατικών του οδήγησε στην παραγωγή του αποστειρωμένου γάλακτος όπου στην ετικέτα του αναγράφετε ως <γάλα μακράς διάρκειας> ή <U.H.T>. το γάλα αυτό εξακολουθεί να είναι καλό τρόφιμο αλλά θα πρέπει να συμπληρώνετε από βιταμίνες μιας και αυτές καταστρέφονται κατά την διαδικασία της αποστείρωσης. Το γάλα αυτό μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 6 μήνες. Τέλος το συμπυκνωμένο γάλα  ή εβαπορέ, το οποίο παρασκευάζετε από γάλα πλήρες από το οποίο έχει εξατμιστεί μέρος του νερού. Στο γάλα αυτό λόγω της θερμικής επεξεργασίας έχουμε καταστροφή πολλών βιταμινών όπως B,C και D. Το γάλα αυτό έχει διάρκεια ζωής μέχρι και 1 χρόνο. Τελικά το γάλα με την χαμηλότερη θερμική επεξεργασία είναι και το καλύτερο για την διατροφή μας μιας και όσο μεγαλύτερη είναι η επεξεργασία που έχει υποστεί τόσο και περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του έχουν καταστραφεί. Έτσι λοιπόν είναι προτιμότερο να εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο το φρέσκο παστεριωμένο γάλα και ειδικά αυτό με χαμηλά λιπαρά μιας και έχει αποδειχθεί ότι είναι ευκολότερο να χάσει κανείς βάρος ακλουθώντας ένα διαιτολόγιο που εμπεριέχει γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά μιας και η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο βοηθά στην διάσπαση του λίπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου