Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ;



Νόστιμα, νηστίσιμα αλλά και με πολλές θερμίδες είναι τα εδέσματα της Καθαρής Δευτέρας!
Αυτό που δεν λείπει από κανένα τραπέζι την ημέρα αυτή είναι η λαγάνα, το παραδοσιακό ψωμί με σουσάμι που περιέχει μαλακό αλεύρι και μαγιά και η κάθε του φέτα προσδίδει περίπου 80 θερμίδες.
Σημαντικό κομμάτι αποτελούν και τα όσπρια τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες,  βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν τόσο στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και τη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Μια μερίδα με νερόβραστα μαυρομάτικα φασόλια περιέχουν περίπου 330 θερμίδες. Ο ταραμάς που τρώγετε κατά κανόνα την ημέρα αυτή στην ταραμοσαλάτα είναι πλούσια σε νάτριο, αλάτι δηλαδή, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η μεγάλη του κατανάλωση από όσους έχουν πρόβλημα υπέρτασης. Είναι μια τροφή πλούσια σε φώσφορο και κάλιο και τα 100γρ. περιέχουν περίπου 200 θερμίδες.
Ο χαλβάς έχει εξέχουσα θέση την ημέρα αυτή. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά ένα κομμάτι των 100γρ. προσδίδει περίπου 400 θερμίδες για αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσο γλυκός και αν είναι ο πειρασμός!
 Στο σαρακοστιανό τραπέζι επίσης έχουμε τα καλαμάρια, τις σουπιές και το χταπόδι όπου αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας αλλά δυστυχώς είναι πολύ παρεξηγημένα από τον περισσότερο κόσμο όπου έχει την εντύπωση ότι προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και τα αποφεύγει, ενώ αγνοεί το γεγονός ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καλύπτοντας τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη.
Τέλος τα όστρακα, οι γαρίδες και τα καβούρια τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο και περιέχουν περίπου 200 θερμίδες τα 100γρ.
Μια καλή συμβουλή για να μην υπερβάλουμε θερμιδικά την ημέρα αυτή είναι να γεμίσουμε το πιάτο μας μια φορά με διάφορα από τα εδέσματα που θα υπάρχουν στο τραπέζι και να τα συνοδεύουμε απαραίτητα με κάποια σαλάτα. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής λόγω του τσιμπολογήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου