Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ




 Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι 4 στα 10 παιδιά είναι παχύσαρκα σε ηλικία κάτω των 10 ετών. Το πιο πρώιμο σημείο πάχυνσης είναι μια μεγάλη αύξηση βάρους τον πρώτο χρόνο ζωής. Αν το παιδί πάρει περισσότερα από 7,5 κιλά οι πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος ενήλικας είναι τριπλάσιες από ένα άλλο παιδί.

 Έχει παρατηρηθεί επίσης πως όταν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι στο 80% των περιπτώσεων το παιδί θα είναι επίσης παχύσαρκο. Όταν είναι ο ένας γονέας παχύσαρκος είναι και εκείνο παχύσαρκο σε ποσοστό 40%. Αντίθετα όμως όταν και οι δυο γονείς έχουν φυσιολογικό βάρος το παιδί γίνετε παχύσαρκο μόνο στο 7% των περιπτώσεων. Παρά τις έρευνες δεν είναι ακόμα γνωστό σε ποιο ποσοστό ευθύνεται η κληρονομικότητα και σε ποιο ο τρόπος ζωής.

 Αυτό που φταίει συνήθως  στον τρόπο ζωής είναι ότι τα παιδιά περνούν πολλές ώρες μόνα τους διότι οι γονείς εργάζονται και δεν ελέγχετε όσο θα έπρεπε αυτό που τρώνε. Επίσης το σπιτικό φαγητό σχεδόν έπαψε να είναι καθημερινή συνήθεια και τείνει να γίνει ΄΄πολυτέλεια΄΄. Η μητέρα δουλεύει και η εύκολη λύση του φαγητού απ’ έξω γίνεται όλο και περισσότερο συνήθεια για την σύγχρονη ελληνική οικογένεια.

 Σύμφωνα με έρευνες οι περισσότεροι έφηβοι δεν παίρνουν πρωινό, δεν πίνουν γάλα και δεν τρώνε όσπρια. Το παιδί φτάνοντας στην σχολική ηλικία θα πρέπει ήδη να έχει συνηθίσει να τρώει πρωινό και αυτό θα γίνει μόνο αν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας κάνουν το ίδιο. Το πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει γάλα ή γιαούρτι, δημητριακά ή ψωμί, φρούτα, χυμούς και τυρί. Ο συνδυασμός των τροφών ασκεί ευεργετική επίδραση στην εξασφάλιση ευεξίας και πνευματικής διαύγειας, ενώ  παράλληλα προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια.

 Στην προσχολική ηλικία (3-6 ετών) η ενέργεια που απαιτείτε είναι 90-100 θερμίδες ανά κιλό σωματικού  βάρους. Το γάλα είναι η κύρια πηγή ασβεστίου για το παιδί γιαυτό θα πρέπει να του δίνουμε πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η κατανάλωση γάλακτος πρέπει να κυμαίνετε από 500-700ml την ημέρα, αν το γάλα δεν αρέσει στο παιδί σας αντικαταστήστε το με γιαούρτι ή τυρί.

 Οι καλές διατροφικές συνήθειες αρχίζουν από την βρεφική ηλικία. Γιαυτό μετά τον 12ο μήνα θα πρέπει να προσφέρουμε στο παιδί 5 γεύματα την ημέρα με σταθερό ρυθμό.

 Βάλτε στο διαιτολόγιο του παιδιού τα λαχανικά, άφθονα φρούτα , άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, όσπρια και ελαιόλαδο. Μην υπερβάλετε στις ποσότητες και φροντίστε η ώρα του φαγητού να είναι ώρα χαράς και ηρεμίας και όχι με εκνευρισμό και επιπλήξεις. Βάλτε μπροστά στο παιδί ένα ευπαρουσίαστο πιάτο με ποικιλία τροφών και αφήστε το να φάει μέχρι να χορτάσει και ποτέ περισσότερο. Μάθετε το να καταναλώνει άφθονο νερό και να κινείται και να αθλείται ανάλογα με την ηλικία του.



Χρύσα Παπούκα
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου