Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΒΟΥΤΥΡΟ Η ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ;


Η διαμάχη που υπάρχει για το κατά πόσο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε βούτυρο ή μαργαρίνη, στηρίζεται στην ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, τρανς λιπαρών οξέων και χοληστερόλης που περιέχει το καθένα. Το βούτυρο περιέχει πολύ μικρή ποσότητα τρανς λιπαρών, αλλά έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών, 15γρ. βουτύρου περιέχουν 33γρ. χοληστερόλης και περισσότερα από 7γρ. κορεσμένων λιπαρών. Τα υγιή άτομα θα πρέπει να διατηρούν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών στα 22-27γρ. την ημέρα. Η μαργαρίνη δεν περιέχει χοληστερόλη και έχει χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών. Μερικές μαργαρίνες όμως, έχουν υψηλά επίπεδα τρανς λιπαρών οξέων που μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους για την υγεία. Προς το παρών οι ετικέτες των τροφίμων δεν αναφέρουν τα τρανς λιπαρά οξέα στις διατροφικές πληροφορίες. Αν γενικά στην διατροφή σας δεν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες λιπαρών ή κορεσμένων λιπαρών, θα ήταν ίσως προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε βούτυρο, όμως όπως συμβαίνει με όλα τα είδη λιπαρών, η πρόσληψή τους σε μια υγιεινή δίαιτα θα πρέπει να είναι περιορισμένη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου