Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ

  

Το γάλα είναι μια πλήρης τροφή που υπάρχει στην φύση. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε καθημερινά στην διατροφή μας. Τα κύρια συστατικά του γάλακτος είναι τα εξής: α) πρωτεΐνες, οι οποίες είναι υψηλής βιολογικής αξίας και υπερέχουν από τις άλλες ζωικές πρωτεΐνες εκτός από εκείνες του αυγού β) σάκχαρα, κυρίως τη λακτόζη την οποία δεν συναντάμε εκτός από το γάλα πουθενά αλλού στη φύση σε αξιόλογα ποσά. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο γ) το λίπος το οποίο υπερέχει σε σύγκριση με τα άλλα ζωικά λίπη γιατί είναι περισσότερο εύπεπτο και περιέχει μεγάλη αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων δ)επίσης όλα τα γάλατα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, και τέλος ε) τα άλατα, το γάλα είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχειά όπως φώσφορο και ασβέστιο.

Το γάλα είναι από τα πιο ευάλωτα τρόφιμα γι΄ αυτό θα πρέπει να το διατηρούμε στις σωστές συνθήκες. Το καλής ποιότητας γάλα είναι εκείνο που έχει  ευχάριστη και ελαφρώς υπόγλυκη γεύση, ιδιάζουσα οσμή, και το χρώμα του είναι λευκοκίτρινο. Το νωπό γάλα αποθηκεύεται σε δοχεία γυάλινα, πορσελάνινα ή αλουμίνια. Θα πρέπει να διατηρείτε σε μέρος σκιερό και να μένει στο ψυγεία μόνο για 2-3 μέρες. θα πρέπει απαραίτητως να το βράζουμε πριν την κατανάλωσή του. Το παστεριωμένο γάλα διατηρείτε στο ψυγείο, οι ανοιχτές συσκευασίες θα πρέπει να καταναλώνονται το πολύ σε 2-3 ημέρες. Το γάλα μακράς διάρκειας διατηρείτε εκτός ψυγείου για 13 περίπου εβδομάδες  αλλά πάντα θα πρέπει να προσέχουμε την ημερομηνία λήξεως. Το γάλα εβαπορέ ή συμπυκνωμένο διατηρείτε κλειστό για περίπου 1 χρόνο, το σακχαρούχο για 2. αφού ανοιχτούν θα πρέπει να φυλάσωνται  στο ψυγείο. Θα  πρέπει πάντα να το ανακινούμε πολύ καλά πριν από την χρήση. Το γάλα σε σκόνη θα πρέπει να αποθηκεύετε σε μέρος ξηρό.

 Ένα απλό τεστ ελέγχου της ποιότητας του γάλακτος είναι ο βρασμός. Όταν έχει μειωθεί το ph ( ξίνισμα ), με τον βρασμό μετουσιώνονται οι πρωτεΐνες και εμφανίζετε το πήγμα ( κόψιμο γάλακτος ).

Ας προσθέσουμε λοιπόν στην διατροφή μας το γάλα το οποίο είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φυσική τροφή. Αν σε κάποιους δεν αρέσει το γάλα να γνωρίζετε πως η μόνη τροφή που μπορείτε να το αντικαταστήσετε είναι το γιαούρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου