Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΠΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΕ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ;


Είναι γνωστό ότι τα ψάρια είναι από τα πιο ευπαθή τρόφιμα και αλλοιώνονται πιο εύκολα από το κρέας. Τα αλιεύματα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε νερό, καθώς και της σύστασης τους αποτελούν κατάλληλο υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι το δέρμα των ψαριών παραμένει και δεν αφαιρείτε διατηρώντας όλα τα μικρόβια τα οποία αναπτύσσονται με την παρουσία της υγρασίας καθώς επίσης ότι η έλλειψη εκσπλαχνισμού στα μικρά και μεσαίου μεγέθους ψάρια ευνοεί την ανάπτυξη ενζυμικών και μικροβιακών αλλοιώσεων. Το πρώτο που μπορεί να υποδηλώσει την ακαταλληλότητα του τροφίμου είναι η οσμή, η οποία θα πρέπει να είναι ευχάριστη και χαρακτηριστική θυμίζοντας φύκια. Η εξωτερική εμφάνιση του ψαριού πρέπει να είναι λαμπερή και με μεταλλική όψη, να έχει χρώμα ζωηρό στιλπνό και χαρακτηριστικό για το κάθε είδος. Το σώμα θα πρέπει να είναι δύσκαμπτο και η σάρκα να είναι συμπαγής, η επιφάνεια να είναι ελαφρώς υγρή και να μην υπάρχει καμία έκκριση ή γλοιώδης ουσία. Το δέρμα θα πρέπει να είναι υγρό, τεντωμένο και καλά προσκολλημένο στους ιστούς, καθώς τα λέπια θα πρέπει να είναι κολλημένα στο δέρμα, υγρά και γυαλιστερά και όχι κολλώδη.  Ένα σημαντικό σημείο που θα πρέπει να παρατηρήσουμε είναι τα μάτια, τα οποία θα πρέπει να είναι ζωηρά και γυαλιστερά και σε καμία περίπτωση θολά και βαθουλωμένα.  Τα βράχια του ψαριού, πρέπει να παρουσιάζουν ζωηρό ερυθρό ή ροδαλό χρώμα και να είναι υγρά έχοντας ευχάριστη θαλασσινή οσμή. Τέλος η κοιλία θα πρέπει να είναι κυλινδρική, τεντωμένη και συμπαγής, χωρίς κανένα σχίσιμο, με την έδρα σφιχτά κλειστή και χωρίς να είναι λερωμένη και τα πλευρικά αγκάθια να είναι ενσωματωμένα στο κοιλιακό τοίχωμα. Εάν όλα τα παραπάνω δεν περιγράφουν το ψάρι που πρόκειται να αγοράσετε η να καταναλώσετε τότε να είστε σίγουροι ότι δεν είναι κατάλληλο και θα πρέπει να το αποφύγετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου