Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ



Η ισορροπία και το μέτρο στην επιλογή των φαγητών συμβάλλουν σημαντικά στην απόδοση του μαθητή στο διάβασμα, ενώ η σωστή κατανομή των γευμάτων συμβάλλει στην καλύτερη διάθεση, την απομνημόνευση αλλά και την αυτοσυγκέντρωση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι  η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης. Τα συχνά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά αποτελούν μια σωστή επιλογή επειδή είναι πιο εύπεπτα, χωρίς να απασχολείται μεγάλη ποσότητα αίματος στο πεπτικό σύστημα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, δίνοντας την δυνατότητα στον μαθητή να επιτελέσει τις πνευματικές του διεργασίες πιο αποτελεσματικά.
Μια νέα ερευνητική μελέτη σε πειραματόζωα, που έγινε από επιστήμονες στο Τορόντο του Καναδά, δείχνει τώρα ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες, υστερούν όσον αφορά τις ικανότητες μνήμης και εκμάθησης νέων πραγμάτων ή απόκτησης νέων γνώσεων σε σύγκριση με άλλα πειραματόζωα που τρέφονταν με μια κανονική διατροφή. Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στην παρουσία ινσουλινοαντίστασης. Η ινσουλίνη έχει βασικό ρόλο στον οργανισμό και στα κύτταρα του εγκεφάλου διευκολύνοντας την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα διασφαλίζοντας έτσι ότι θα έχουν επαρκή προμήθεια σε ενέργεια. Η αντίσταση στην ινσουλίνη παρεμποδίζει το φυσιολογικό αυτό μηχανισμό.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να περιλαμβάνουμε στα γεύματά μας όλες τις ομάδες τροφίμων για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή και να αποφύγουμε τα πολύ λιπαρά γεύματα τύπου junk food.

Η διατροφή της προηγούμενης ημέρας:

1.        Καταναλώστε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, προτιμήστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φρούτα όπως η μπανάνα και το πορτοκάλι τα οποία είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ το όποιο βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση του στρες.
2.        καταναλώστε επίσης τροφές πλούσιες σε σίδηρο, σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες C, E, συμπλέγματος Β οι οποίες συνδέονται την ενίσχυση της μνήμης και γενικότερα την καλή εγκεφαλική λειτουργία. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο μουρουνέλαιο, στα ψάρια (κυρίως στο σολομό, τόνο, σκουμπρί, κολιό, σαρδέλες), σόγια, καρύδια. Το γιαούρτι το γάλα, τα δημητριακά και το ψωμί  είναι καλές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β
3.        καταναλώστε μικρή ποσότητα ζάχαρης και οι υδατάνθρακων, όπου θεωρούνται επίσης σημαντικά ενισχυτικά της μνήμης. Η γλυκόζη, το βασικό συστατικό της ζάχαρης και όλων των υδατανθράκων, αποτελεί το αποκλειστικό καύσιμο του εγκεφάλου.
4.             Αποφύγετε να καταναλώσετε περισσότερο από 1 φλιτζάνι καφέ καθώς μεγαλύτερη ποσότητα πιθανόν να  προκαλέσει   εκνευρισμό, ταραχή, ταχυκαρδία και αϋπνία
5.        απαραιτήτως πάρτε ένα καλό πρωινό όπως
·         1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1 φρούτο,
·         1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί) και 1 φυσικό χυμό,
·         1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη και μέλι και 1 φρούτο,
·         1 φλιτζάνι γάλα, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και 1 φρούτο,
·         1 φλιτζάνι γάλα, 2 μπισκότα digestive,
·  1 γιαούρτι με δημητριακά πρωινού και 1 φρούτο

Η διατροφή την ημέρα των εξετάσεων:

Η σημασία της διατροφής την ημέρα των εξετάσεων εστιάζεται ουσιαστικά στο πρωινό γεύμα, η συμβολή του οποίου στην καλή επίδοση του μαθητή είναι ευρέως γνωστή. Ένα ελαφρύ, τονωτικό πρωινό είναι απαραίτητο γιατί παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται και επιπλέον εξασφαλίζει αυξημένη μνήμη και καλύτερη συγκέντρωση. Ένα καλό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν (γάλα ή γιαούρτι), ένα αμυλούχο τρόφιμο (δημητριακά πρωινού, ψωμί ή φρυγανιές), φρούτο ή χυμό, μέλι ή άλλες εξίσου θρεπτικές τροφές, σε μέτρια ποσότητα ώστε να μην επιβαρύνουν το στομάχι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεκινήσεις τις εξετάσεις με άδειο στομάχι, γιατί αφενός υπάρχει η πιθανότητα να ζαλιστείς και αφετέρου δεν θα μπορεί να αποδώσεις τα μέγιστα.
Ζητήστε λοιπόν από την μαμά ή όποιον επιμελείται το φαγητό της οικογένειας να σας φτιάξει το αγαπημένο σας φαγητό με αγάπη και αγνά υλικά.
                                            ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου