Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ Κ’ ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ




 Το Πάσχα είναι μια περίοδος κατά την διάρκεια της οποίας αποκλείονται από την διατροφή μας οι τροφές ζωικής προέλευσης, στην οποία η δίαιτα περιλαμβάνονται κυρίως λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί και θαλασσινά. Ενεργειακά όμως δεν φαίνεται να έχουμε διαφορές με την φυσιολογική μας διατροφή. Στις αυστηρές νηστείες όπου καταναλώνονται μόνο λαχανικά και καθόλου λάδι, παρατηρείται μια μικρή διαφοροποίηση στα μακροστοιχεία της ενεργειακής πρόσληψης, δηλαδή κατά την περίοδο αυτή αυξάνεται η πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και μειώνεται αυτή που προέρχεται από λίπη και πρωτεΐνες.

  Η μείωση λίπους και ειδικά κορεσμένου (που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα) πραγματικά μας αποτοξινώνει συμβάλλοντας στην βελτίωση της υγείας μας. Ακόμη, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει και μία πολύ καλή δίαιτα για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και γενικότερα για τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Η περίοδος των 40-50 ημερών με πλήρη αποκλεισμό όλων των τροφών ζωικής προέλευσης, μειώνει δραστικά την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, κάτι που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και αλλά και της λιποπρωτεϊνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) γνωστής και ως “κακή χοληστερόλη”.

 Το μεγάλο όμως διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, όπου είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου. Επίσης η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιόλαδου) θωρακίζουν τον οργανισμό μας με καροτίνες (β-καροτίνη, λικοπίνη), βιοφλαβονοειδή και βιταμίνες που είναι γνωστές πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος .           Αναμφίβολα λοιπόν η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλει πραγματικά στην σωματική μας αποτοξίνωση.

 Γενικότερα η περιοδική αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που γίνεται λόγω της νηστείας έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Φυσικά θα πρέπει να επισημάνουμε πως αυτό ισχύει για έναν υγιή ενήλικα, και ότι για ειδικές περιπτώσεις όπου πιθανόν να υπάρχει κάποια ασθένεια ή για ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά, οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες ή τα άτομα τρίτης ηλικίας πρέπει να ακολουθείται η νηστεία με πολύ μεγάλη προσοχή και με την καθοδήγηση ενός ειδικού.
 Μετά την νηστεία όμως ακολουθεί η Ανάσταση και το Πασχαλινό τραπέζι όπου θα προσθέσουμε ξανά στην διατροφή μας το κρέας και τα άλλα προϊόντα μετά την αποχή. Για να μην αποτελέσει αυτό σοκ για τον οργανισμό μας αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Στο βραδινό τραπέζι καλό θα ήταν να αρκεστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής μαγειρίτσας και μιας σαλάτας. Αυτό  θα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο μεταξύ στην νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε πως είναι προτιμότερο να μην καταναλωθεί στο ίδιο γεύμα το κόκκινο αυγό για να μην επιβαρύνετε την πέψη σας.






 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Κ΄ ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ  

  • Το πρωί της Κυριακής καλό είναι να πάρουμε ένα πρωινό αλλά όχι πολύ πλούσιο (π.χ. γάλα, δημητριακά ή τσουρέκι με ένα φρούτο).
  • Καταναλώστε αρκετή ποσότητα λαχανικών
  • Στο γεύμα αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα, γεμίστε το πιάτο σας με μια φυσιολογική ποσότητα από φαγητά της ημέρας.
  • Οι υδατάνθρακες με την μορφή πατάτας, ρυζιού ή ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο σας αφού είναι πηγή ενέργειας.
  • Το βραδινό μπορεί να είναι ή μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι σας. 



100γρ. κρέας (αρνί ή κατσίκι)                                                     370kcal
1 μέτριο αυγό                                                                               75-80kcal
1μερ. Μαγειρίτσα                                                                        μέχρι 580kcal
60γρ. κουλούρια                                                                            230kcal
70γρ. τσουρέκι                                                                               68kcal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου