Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Η ΠΙΟ ΣΥΜΑΝΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ


Η υπογλυκαιμία και η εξάντληση του μυϊκού γλυκογόνου επισπεύδουν την κόπωση οπότε είναι απαραίτητη η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, του γλυκογόνου στο ήπαρ και του μυϊκού γλυκογόνου, ειδικά στους αθλητές. Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι οι υδατάνθρακες παρέχουν στο σώμα μας το 40% της ενέργειας σε κατάσταση ηρεμίας. Κατά την διάρκεια πολύ ελαφριάς άσκησης το λίπος είναι εκείνο το οποίο είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας, όταν όμως η ένταση της άσκησης αυξάνετε σε μέτριο βαθμό η χρήση των υδατανθράκων αυξάνετε στο 50% και όταν η άσκηση γίνετε πολύ πιο έντονη τότε η σημαντικότερη πηγή άντλησης ενέργειας είναι οι υδατάνθρακες.   Στα αγωνίσματα λοιπόν τα οποία είναι έντονα αναερόβια που διαρκούν λιγότερο από 1 λεπτό και τα έντονα αερόβια τα οποία διαρκούν πάνω από  μία με δύο ώρες, οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται σχεδόν ως αποκλειστική πηγή ενέργειας. Επίσης οι υδατάνθρακες αποτελούν απαραίτητο ενεργειακό καύσιμο για τους αθλητές του ποδοσφαίρου όπου το άθλημα περιλαμβάνει μικρά διαστήματα άσκησης σε μεγάλη ένταση. Οι ποδοσφαιριστές χρησιμοποιούν κατ’ επανάληψη τα αποθέματα του μυϊκού γλυκογόνου που είναι αποθηκευμένα στις μυϊκές τους ίνες , κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιλεκτική εξάντληση των αποθεμάτων του γλυκογόνου. Σημαντικό είναι εδώ να επισημάνουμε ότι μετά από έρευνες έχει διαπιστωθεί πως το μυϊκό γλυκογόνο μπορεί να εξαντληθεί μέσα σε 30 – 60 λεπτά διαλείπουσας άσκησης μεγάλης έντασης.  Επίσης οι συνθήκες του περιβάλλοντος μπορούν να επηρεάσουν την αξιοποίηση των υδατανθράκων όπως για παράδειγμα η άσκηση σε μεγάλο υψόμετρο, σε θερμό η ψυχρό περιβάλλον, αυξάνει την χρήση υδατανθράκων κύρια πηγή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες λοιπόν είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας ειδικά δια τους αθλητές μιας και είναι η μόνη πηγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναερόβια παραγωγή ενέργειας καθώς επίσης και το αποτελεσματικότερο  καύσιμο για το σύστημα οξυγόνου. Αν λάβουμε υπ’ όψη μας την θερμιδική αξία των υδατανθράκων και των λιπών θα δούμε ότι το λίπος είναι καλύτερη πηγή ενέργειας μιας και μας προσφέρει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με τους υδατάνθρακες που μας δίνουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, παρόλα αυτά όμως το λίπος χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο για να μεταβολιστεί και συνεπώς καταλήγουμε στο ότι οι υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματικό καύσιμο από τα λίπη κατά την άσκηση. Η αναπλήρωση των υδατανθράκων από τον αθλητή σημαντικό είναι να γίνετε άμεσα μετά το τέλος της προπόνησης και σε διάστημα εντός 2 ωρών. Μια καλή επιλογή είναι η κατανάλωση φρούτων και χυμών. Σημαντικό δηλαδή μετά από την προπόνηση είναι ένα γεύμα πλούσιο σε μακαρόνια, ρύζι ψωμί, πατάτες, για να αναπληρώσει ο οργανισμός τις φθορές και να προετοιμαστεί για την επόμενη δοκιμασία .   Για την αποφυγή της μεγάλης απώλειας του μυϊκού γλυκογόνου κατά την διάρκεια της άσκησης, ο αθλητής θα πρέπει να καταναλώνει φρούτα ή κάποιο ισοτονικό ποτό το οποίο επίσης έχει επαρκή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.  Τα γεύματα πριν από την άσκηση θα πρέπει λοιπόν να είναι πλούσια σ ε υδατάνθρακες και σε μικρότερο ποσοστό να περιέχουν λίπη και πρωτεΐνες.  Το τελευταίο γεύμα θα πρέπει να καταναλώνετε 3 με 4 ώρες πριν την προπόνηση ή τον αγώνα και θα πρέπει να αποφεύγετε η κατανάλωση απλών υδατανθράκων όπως για παράδειγμα η σοκολάτα 15 με 45 λεπτά πριν τον αγώνα, διότι μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία και να μειώσει την απόδοση του αθλητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου