Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ


 Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια και επομένως δεν χρειάζεται ειδική δίαιτα. Αν οι διατροφικές μας συνήθειες είναι σωστές και υγιεινές, δεν θα χρειαστούν αλλαγή, αλλά μόνο κάποια πληρώματα ώστε ο οργανισμός να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις του. Αν πάλι όχι είναι ευκαιρία για μια καλή αρχή σωστών διατροφικών συνηθειών.   
 Κατά της εγκυμοσύνης γίνονται μεγάλες αλλαγές. Το σώμα αλλάζει για επιτρέψει στο μωρό να αναπτυχθεί και η καλή διατροφή βοηθά στις επιπλέον απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και θα κρατήσει εσάς και το μωρό σας υγιή.
 Το βάρος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικός παράγοντας τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και για την ανάπτυξη του εμβρύου και την ομαλή εξέλιξη του τοκετού. Η λήψη βάρους στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να γίνετε σταδιακά και να είναι κατά μέσο όρο 1κιλό/ μήνα , δηλαδή 9-13 κιλά είναι μια φυσιολογική αύξηση κατά την διάρκεια της κύησης.
 Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά καθώς επίσης και ξηρούς καρπούς. Παράλληλα  θα πρέπει να περιορίζουν τα σπορέλαια και να αποφεύγουν τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λίπη. Η μητέρα καθώς και το έμβρυο έχουν ανάγκη από τα λιπαρά οξέα ω3 και ω6. κατά την εγκυμοσύνη τα ω3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την καλή σωματική αλλά και ψυχική υγεία της μητέρας. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βρίσκονται στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Το διαιτολόγιο της μέλλουσας μητέρας θα πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, πουλερικά, όσπρια, τυρί και ψάρια γιατί δίνουν την απαραίτητη πρωτεΐνη για να ΄΄κτιστεί΄  το σώμα του παιδιού. Επίσης σημαντικά στην διατροφή είναι τα όσπρια, το συκώτι, τα αυγά και τα πράσινα λαχανικά όπου είναι πλούσια σε σίδηρο και προφυλάσουν  από την αναιμία. Σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο δεν θα πρέπει να λείπει από την διατροφή το γάλα, το  γιαούρτι, το τυρί γιατί είναι πλούσια σε ασβέστιο, απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια του εμβρύου αλλά και της μητέρας. Ας μην ξεχνάμε και τα φρούτα τα οποία θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.
 Για να μην πάρετε περισσότερο βάρος κατά την περίοδο αυτή, αποφύγετε τα γλυκά και τις τροφές με πολλά λιπαρά, τα τηγανιτά και προτιμάτε τα φρούτα, το γιαούρτι, το ζελέ και το κρέας ψητό ή βραστό χωρίς μαργαρίνες, μαγιονέζα ή dressing αλλά με μικρές ποσότητες ελαιόλαδου.
 Για να αποφύγετε τις ναυτίες να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα και να έχετε φρυγανιές ή κράκερς και να τρώτε 1-2 μόλις ξυπνάτε. Αποφύγετε τρόφιμα με πολλά λιπαρά και τηγανιτά. Πίνετε τα υγρά ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά την διάρκεια των γευμάτων. Θα πρέπει να αποφύγετε επίσης εντελώς το αλκοόλ, τον καφέ, το τσάι και γενικότερα τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη.
 Κατά την διάρκεια του θηλασμού, η μητέρα έχει αρκετά αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις. Οι απαιτήσεις για ασβέστιο, μέταλλα και βιταμίνες αυξάνονται. Εντούτοις ένα μεγάλο τμήμα από τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες μπορεί να πληρωθεί από τις μητρικές λιποαποθήκες που δημιουργούνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθώντας  ταυτόχρονα στην αποκατάσταση του κανονικού σωματικού βάρους.
 Ο θηλασμός προμηθεύει το βρέφος με θρεπτικά συστατικά, για την ανάπτυξή του και αντισώματα τα οποία το προστατεύουν από λοιμώξεις.
Το μητρικό γάλα είναι αποστειρωμένο και εισέρχεται κατευθείαν στον πεπτικό σωλήνα του μωρού με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται πιο εύκολα ελαχιστοποιώντας τους κολικούς. Γι'αυτό εξάλλου τα μωρά που θηλάζουν, κάνουν περισσότερα γεύματα από αυτά που σιτίζονται με "ξένο" γάλα.
Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεται το μωρό και μάλιστα σε τέλεια αναλογία για την ομαλή ανάπτυξή του(αρκεί η δίαιτα της μητέρας να είναι διατροφικά επαρκής).
    Οι θερμιδικές απαιτήσεις των βρεφών είναι 2-3 φορές μεγαλύτερες από εκείνες των ενηλίκων σε σχέση με το σωματικό βάρος τους. Κατά την βρεφική ηλικία απαιτείται μια επιπρόσθετη πρόσληψη για την λειτουργική ωριμότητα του οργανισμού. Η ποσότητα του γάλακτος που καταναλώνεται, καθορίζεται από το ίδιο το βρέφος και δεν διέπεται από κάποιους διατροφικούς κανόνες. Υπολογίζεται όμως ότι οι θερμιδικές απαιτήσεις ενός ήσυχου βρέφους κυμαίνονται περίπου στις 70kcal/σωματικό βάρος και φτάνουν τις 130kcal/σωματικό βάρος σε ένα ανήσυχο "κλαψιάρικο" μωρό. Ε δω θα μπορούσε να αναφερθεί το μοναδικό ίσως "μειονέκτημα" για τους γονείς που το μωρό τους θηλάζει. Δεν ξέρουμε την ποσότητα του γάλακτος που παίρνει το παιδί κάθε φορά. Για τον λόγο αυτό ζυγίζουμε εβδομαδιαίως το παιδί και αν παίρνει βάρος περίπου 200gr λέμε ότι αρκεί το γάλα της μητέρας, αλλιώς συμπληρώνουμε με ξένο γάλα.

Στην ηλικία των 6 μηνών το μωρό είναι έτοιμο να δοκιμάσει στερεές τροφές. Λίγες μόνο κουταλιές τις πρώτες μέρες είναι αρκετές. Στην συνέχεια με την αύξηση στην ποσότητα της στερεάς διατροφής, η ποσότητα στην πρόσληψη του γάλακτος μειώνεται τόσο όσο αυξάνει η στερεά διατροφή. Τελικά καταργούμε ένα πρωινό γεύμα και εισάγουμε την φρουτόκρεμα και ένα απογευματινό και εισάγουμε την κρέμα δημητριακών και σιγά σιγά και το μεσημεριανό όπου εισάγουμε την χορτόσουπα ή την κοτόσουπα ή την κρεατόσουπα ή την ψαρόσουπα. Μετά την πάροδο συνήθως 8 μηνών εισάγεται το αυγό, το όσπριο, κ.ο.κ. ώστε στην συμπλήρωση του ενός έτους να μπορεί να τρώει από όλες τις τροφές. Η τροφή του μωρού αρχικά είναι πολτοποιημένη και σε χλιαρή θερμοκρασία γιατί το μωρό δεν έχει ακόμη την ικανότητα μάσησης. Οι φυσικές τροφές είναι και οι πιο υγιεινές. Η ισορροπημένη σύνθεση, η ποικιλία, η προσεκτική προετοιμασία και το υγιεινό μαγείρεμα είναι οι βασικοί κανόνες ώστε να προστατεύσουμε την καλή υγεία του μωρού, συμβάλλοντας στην διατήρηση των θρεπτικών ουσιών και στον αποκλεισμό δημιουργίας μικροβίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου