Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΜΕ ΤIΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ;

Οι βιταμίνες είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής ευρείας χρήσης και μερικές φορές ακόμα και κατάχρησης. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού λαμβάνει επαρκείς ποσότητες βιταμινών από τις τροφές καθημερινά, οι κατασκευαστές και οι διαφημιστές των σκευασμάτων αυτών διαιωνίζουν τον μύθο ότι η μέση δίαιτα περιέχει ανεπαρκείς ποσότητες. Η αλήθεια μπορούμε να πούμε πως είναι κάπου στην μέση, μια ισορροπημένη δίαιτα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός υγιούς ατόμου σε θρεπτικά συστατικά αλλά κατά πόσο η διατροφικές συνήθειες κάποιων ατόμων αποτελούν και μια ισορροπημένη διατροφή; Η πρόσληψη των βιταμινών μπορεί να μην είναι επαρκείς για διάφορους λόγους όπως για παράδειγμα η κατεργασία των πρώτων υλών ή και η επεξεργασία των τροφίμων κατά το μαγείρεμα. Για παράδειγμα ο ακατάλληλος τρόπος μαγειρέματος μπορεί να ευθύνεται για την απώλεια κάποιων βιταμινών, δηλαδή το παρατεταμένο βράσιμο, η υπερβολική θερμοκρασία και το βράσιμο των λαχανικών σε νερό θα πρέπει να αποφεύγονται ενώ οι τρόποι οι οποίοι είναι κατάλληλοι για την διατήρηση των βιταμινών στα τρόφιμα είναι το μαγείρεμα στον ατμό και η χρήση ειδικών σακουλών για το βράσιμο χωρίς νερό. Επίσης σημαντική είναι και η φύλαξη και διατήρηση των τροφίμων για να αποφύγουμε την απώλεια των βιταμινών και έτσι λοιπόν θα πρέπει να μεταφέρονται σε ψυγεία ή καταψύκτες και στην συνέχεια να φυλάσσονται σε μέρη σκοτεινά, κλεισμένα αεροστεγώς και με την κατάλληλη θερμοκρασία έτσι ώστε να διατηρηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Το μυστικό για επαρκή πρόσληψη βιταμινών από τις τροφές είναι η κατανάλωση ισορροπημένης δίαιτας με φυσικά τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Εκτός όμως από τα άτομα τα οποία έχουν μια ‘’φτώχή’’ δίαιτα και με τα σκευάσματα αυτά μπορούν να συμπληρώσουν τις ανάγκες του οργανισμού τους , υπάρχουν και οι κατηγορίες ατόμων όπου μπορεί μεν να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή από την άλλη όμως λόγω του ιδιαίτερου τρόπου ζωής ή λόγω κάποιας ιδιαίτερης κατάστασης μπορεί να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης  βιταμινικής ανεπάρκειας.  Για παράδειγμα άτομα που ακολουθούν μια πολύ υποθερμιδική δίαιτα ή άτομα με πολύ έντονη σωματική δραστηριότητα όπως οι αθλητές, οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καθώς επίσης τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας . Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστώνται τα συμπληρώματα βιταμινών όπου με την σύμφωνη γνώμη και την παρακολούθηση κάποιου ειδικού σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βλάψουν.  Σε αυτό το σημείο πιστεύω πως θα ήταν ωφέλιμο να αναφέρουμε τις τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε περιεκτικότητα από τις σημαντικότερες βιταμίνες για τον οργανισμό μας.
Βιταμίνη Α: μοσχαρίσιο συκώτι, κρόκοι αυγού, γάλα, βούτυρο, τυρί, πορτοκαλί και πράσινα λαχανικά (καρότα, σπανάκι)
Βιταμίνη B1: χοιρινό, όσπρια, ξηροί καρποί, λαχανικά και φρούτα
Βιταμίνη Β2: κρέας συκώτι, γάλα, αυγά, δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Νιασίνη:  άπαχο κρέας, όσπρια, φιστίκια, πουλερικά, δημητριακά ολικής άλεσης
Βιταμίνη Β6: ψάρια, κρέας πουλερικά, σπόροι, λαχανικά
Φυλλικό οξύ: όσπρια, γάλα, αυγά, κρέας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Βιταμίνη Β12: κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά
Βιταμίνη C: εσπεριδοειδή, πεπόνια, φράουλες, ντομάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσινες πιπεριές, χόρτα
Βιταμίνη D: τόνος, σολομός, μουρουνέλαιο, αυγά
Βιταμίνη Ε: όσπρια, ξηροί καρποί, μαργαρίνη, ελαιόλαδο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Βιταμίνη Κ: κουνουπίδι, λάχανο, σπανάκι, χοιρινό, συκώτι
Βάλτε λοιπόν ποικιλία στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι θα είστε σίγουροι για την σωστή πρόσληψη των βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου